Laddar

Tvättråd

Vi önskar att vi kunde skriva "tvätta aldrig dina jeans", men riktigt så enkelt är det förstås inte. Jeans måste förstås tvättas, men för rå och otvättad denim kan det faktiskt vara en bra idé att tvätta dem så sällan som möjligt.

Det sägs ofta att helt nya jeans inte ska få se tvättmaskinen på sex månader, och det är faktiskt inget dåligt råd.

Väntar du med att tvätta byxorna slits de snyggare än om du genast skulle placera dem i tvättmaskinen. I stället för att tvätta jeansen kan du vädra dem: häng ut genom fönstret ett par timmar så blir de fräschare. Undantaget är jeans som redan har en tvätt - då blir de betydligt mindre känsliga för ytterligare tvättar.

Använd aldrig tvättmedel med blekmedel

När du tvättar dina jeans ska du aldrig använda tvättmedel med blekmedel - undvik tvättmedel för "vit tvätt" till exempel, och kolla på innehållsförteckningen på tvättmedlet om det står "optiskt blekmedel" eller dylikt. Välj helst milda tvättmedel för mörka färger, annars tappar denimtyget sin lyster och jeansen "fejdar" på ett fult sätt. Ett proffstips för att slippa jeans som tappar färg är att när du tvättar dom första gången - lägg dom i en blandning av vatten och vinäger, med insidan ut. Det hjälper till att fixera den blå färgen i denimtyget, så att du så småningom, tvätt efter tvätt, kan få fram den perfekta, urtvättade blå jeansfärgen! Mmmm-mmmm!

Ett par tips och grejer att ta ta hänsyn till nedan:

• Tvätta ut och in!
• Tvätta med liknande färger! 
• Tvätta hellre med flytande tvättmedel än pulvertvättmedel!
• Undvik sköljmedel när du tvättar jeans med stretch.
• Torktumla aldrig dina jeans, någonsin.

Hur behåller man sen perfekta, slitna blå färgen?

När du känner att dina jeans fått den perfekta blå färgen, hur ska man då behålla den? Svårt. Men undvik att tvätta dina jeans för ofta. Om du måste - tvätta dom alltid i kallt vatten-programmet på tvättmaskinen. Eller kemtvätta dina jeans.

En del jeans tål inte tvätt!

Mörkblå, otvättade jeans, eller jeans i så kallad raw denim, ska du helst inte tvätta - eller tvätta så sällan som möjligt. Raw denim blir nämligen snyggare om du använder dom och "går in" dom i minst 6 månader. Under den tiden veckas och slits tyget in och du får verkligt schyssta slitna partier som ingen slipmaskin i världen kan kopiera. Du får dessutom ett par jeans som är helt anpassade till din kropp.

Torrfällning

Denim är ett bomullsmaterial som skiljer sig från vanlig bomull så till vida att det innehåller indigofärg som "blöder" (avger färg). Nya jeans kan därför "torrfälla" och färga av sig på ljusa material. Fickor och knän, lår och bak är områden som slits extra mycket, och tyget blöder som mest i början då jeansen är som mörkast.

Skötselråd i plagget

Några grundläggande skötselråd är att följa tvättråden i plagget (men att tvätta dom på max 30 grader, även om det står att de klarar högre temperaturer) och att alltid tvätta jeansen ut och in. Tvätta jeansen separat första gången, så slipper du få indigofärg över alla dina andra kläder. För att jeansen inte ska slitas i ränder är det bra att tänka på att inte överdosera tvättmedlet, att inte låta byxorna ligga fuktiga i maskinen och att inte packa tvättmaskinen för hårt. Vänd tillbaka jeansen till rätsidan innan du torkar dom, så bleks inte färgen i vecken. Samtidigt är förstås en del av charmen med denim just att det slits och att det ger varje plagg en snygg och personlig individuell prägel och karaktär.

Fläckar

Enstaka fläckar kan tas bort med en våtservett. Man ska vara försiktig med att använda vatten eftersom det kan skapa ljusa fläckar på jeansen - då är kanske den redan existerande fläcken snyggare? Vill du ändå ha bort den är det säkrast att kontakta en kemtvätt.

För den äventyrligare jeansfantasten

Bada med dina jeans

Den som verkligen oroar sig för att jeansen kan krympa eller att en första tvätt kan förstöra ursprungsfärgen kan kemtvätta byxorna den första gången, men det är oftast inte nödvändigt. Och den som verkligen, verkligen älskar sina jeans stoppar dom inte i tvättmaskinen - utan tar dom på sig och hoppar sedan i badkaret. Tända ljus, en god bok, ljummet vatten och lite såpa eller duschtvål är en perfekt kombination, och orkar du sedan gå runt med byxorna på tills de torkar får du en fantastisk passform (det går förstås även bra att hänga upp dom på tork efter badäventyret). Efter några bad går det att köra jeansen i maskin: tvätta dom på max 30 grader utan tvättmedel eller med fintvättmedel. Centrifugera helst inte och lägg dom aldrig, ALDRIG!, i torktumlaren. Torktumlingen sliter konstigt på jeansen och får dom ofta att krympa.

Det är skillnad på jeans och jeans

Det går inte tvätta och ta hand om alla sorters jeans på samma sätt. Det är nämligen skillnad på jeans och jeans - denimtyget kan vara olika tjockt, ha olika färgning och tvättarna kan skifta.

En del jeans är ju dessutom helt otvättade, och då ska inte jeansen tvättas på vanligt sätt, då tappar de sin karaktär och style. Det är också skillnad på hur man tvättar ett par vita jeans eller ett par twilljeans för att de ska åldras snyggt, till exempel. Mer om detta här nedan.

Så här gör du: tvätta dom i kallt vatten, häll i en kopp vinäger i tvättmaskinen, (sätt maskinen på halvfull i programmet, om det går). Stoppa sedan programmet/maskinen och låt jeansen suga in vattnet och vinägern ett bra tag - gärna över natten. På morgonen sätter du igång maskinen och låt dom gå igenom hela programmet. Se upp för: tumlare och torkskåp.