Jeanstyg

Vad är Denim?

En populär uppfattning om etymologi av ordet denim är att det härstammar från det franska uttrycket, serge de Nîmes ('siden från Nîmes', en stad i södra Frankrike). Denim är traditionellt färgad blå med indigo (blåviolett) färgämne. Denim är en typ av bomullstyg känd för dess användning i jeans och andra kläder. Det är en robust kypertbindning (vävteknik) med en karakteristisk diagonalt inslag. Ursprungligen användes denim jeans för arbetarkläder, nu är denim överallt och har även kommit in i mode världen. Nu har nästan alla minst ett plagg av detta tyg i sin garderob. Mode är idag ofullständigt utan denim. Denim kommer i alla former, utseende och tvättar för att matcha i varje tillställning. Det skulle vara svårt att tro att samma denim ursprungligen användes i kläder för byxor och overaller som bärs av gruvarbetare på västkusten (USA). Ett antal tekniska faktorer har bidragit till att göra denim till ett mode tyg (förbättringar i vävteknik, ytbehandling, färg m.m.). Vi på JC älskar jeans och denim så välkommen till the #1 denim destination!

Typer av denim

Denim kommer ursprungligen från 100% bomull serge (siden) material. Nu kan du få ett plagg denim i en mängd olika material varianter. Denims unika utseende kommer från det djupa indigoblåa som vävts på ett eller annat liknande sätt med vita trådar för att ge ett "djup" som folk förknippar med denim skugga. Idag är jeans inte i bara indigoblått utan finns i tusentals olika färg varianter. 

Dry Denim - Torr denim

Torr eller rå denim, i motsats till tvättad denim, är ett denim tyg som inte tvättas efter att ha färgats under dess produktion. De flesta denim tvättas efter att ha utformats i ett klädesplagg för att göra det mjukare och för att eliminera eventuell krympning som skulle kunna orsaka ett plagg för att inte passa efter att ägaren tvättat det. Förutom att ha tvättats, är nondry denim ibland konstgjord för att uppnå ett slitet utseende. En stor del av intresset för torr denim ligger i det faktum att kunden med tiden sliter ut sina jeans för en mer naturligt sliten look.

Många jeans entusiaster känner att en mer naturlig och unik look är att föredra än ett par konstgjorda. Det händer även att entusiasterna av torr denim inte tvättar sina jeans upp till 6 månader för att få fram den mest naturliga slitna looken.

Broken twill

Vanligtvis så har jeanstyg diagonala "trådar". Broken twill är ett tyg som är vävt på ett sätt som avsiktligen bilder en slumpmässig design. Tittar man närmare på själva strukturen så har broken twill ett zick-zack mönster som eliminerar att tyget vrider sig med tiden.

Oz

Beteckningen för vikten på tyget som används, uttryckt i den engelska måttenheten ounce (ett uns = 1/16 pound eller 28,35 gram).

Vad är Ring Spun jeans?

Vi älskar alla ett par perfekt slitna jeans. Men hur denim visar sig beror inte bara på tid och slitage, utan även själva tyg tekniken. Generellt så tänker man att selvedge jeans är slitstarkast men egentligen så är det hur själva garnet är spunnet.

Ring Spun är av den gamla skolan när det kommer till att producera garn, och på grund av det sättet så kommer dina jeans att bleka vackrare. Med den ökande efterfrågan på vintage denim, så är ring spun på frammarsch igen.

Fram till 70-talet, var denim mestadels från ring spunnet garn. Men när billigare och mindre bomulls krävande metoder infördes så blev det snabbt en ny standard i branschen. Ring Spun uppfanns i Amerika i 1828. Det har genomgått betydande förändringar sedan dess, men grundkonceptet är detsamma.

Så, vad är slutsatsen? Ring spun garn är både mjukare och mer hållbara än traditionella denim. Dock så innebär det att att färgerna inte kan tränga sig in så djupt in i kärnan av garnet pga av dess utformning. Detta ger dig en snyggare och högre kontrast när jeansen slits, så söker du ett par denim av högsta tygkvalitet och potential att slitas snyggt med åren så är Ring spun jeans du ska ha!

Selvage Denim

Selvage denim (även kallad selvedge denim) är en typ av denim som bildar en ren naturlig kant som inte rivs upp. Selvage kanter syns vanligtvis i denim tyger av en högre kvalitet. Normala jeans har en kant som är "zick-zackad" för att inte sprättas upp. När du viker upp ett par byxor ser du direkt om de har en overlocksöm eller selvedge kant. Selvedge-kanten uppstår då placeringen av byxbenets mönster följer tygets stadkant. Det görs endast med tyg från 75cm vävstolar då stadkanterna blir längre när tyget görs på dessa. 75cm vävstolarna görs inte längre och därför anses selvedge exklusivt.

Stretch Denim

Vanligtvis är det omkring 98% bomull och 2% spandex för få lite av den härliga stretch känslan. Denna blandning ger dig en mjukare rörlighet och är en av de snabbast växande segmenten på denim marknaden idag.