Tvättråd

TVÄTTRÅD

Vi önskar att vi kunde skriva "tvätta aldrig dina jeans", men riktigt så enkelt är det förstås inte. Jeans måste förstås tvättas, men för rå och otvättad denim kan det faktiskt vara en bra idé att tvätta dem så sällan som möjligt. Det sägs ofta att helt nya jeans inte ska få se tvättmaskinen på sex månader, och det är faktiskt inget dåligt råd. Väntar du med att tvätta byxorna slits de snyggare än om du genast skulle placera dem i tvättmaskinen. Istället för att tvätta jeansen kan du vädra dem ett par timmar så blir de fräscha, undantaget är jeans som redan har en tvätt - de är betydligt mindre känsliga för ytterligare tvättar.

När du tvättar dina jeans ska du aldrig använda tvättmedel med blekmedel - undvik tvättmedel för vit tvätt och kolla alltid på innehållsförteckningen om det innehåller "optiskt blekmedel" eller dylikt. Välj helst milda tvättmedel för mörka färger, annars tappar denimtyget sin lyster och jeansen mister sin färg. Ett proffstips för att slippa jeans som tappar färg är att när du tvättar dom första gången - lägg dom i en blandning av vatten och vinäger, med insidan ut. Det hjälper till att fixera den blå färgen i denimtyget, så att du tvätt efter tvätt, kan behålla den perfekta, urtvättade blå jeansfärgen! 

6 TIPS ATT TA HÄNSYN TILL:

  1. Tvätta ut och in.
  2. Tvätta med liknande färger.
  3. Använd flytande tvättmedel.
  4. Undvik sköljdmedel.
  5. Torktumla aldrig dina jeans.
  6. Använd aldrig vittvättmedel

BEHÅLLA FÄRG OCH PASSFORM

När du känner att dina jeans fått den perfekta blå färgen, hur ska man då behålla den? Undvik att tvätta dina jeans för ofta, tvätta dom alltid i kallt vatten eller kemtvätta dina jeans. Den som verkligen oroar sig för att jeansen kan krympa eller att en första tvätt kan förstöra ursprungsfärgen tar dem på sig och hoppar sedan i badkaret. Ljummet vatten och lite såpa/duschtvål är en perfekt kombination, orkar du sedan gå runt med byxorna på tills de torkar får du en fantastisk passform (det går även bra att hänga upp dem). Efter några bad går det att köra jeansen i maskin. 

Det går inte att tvätta och ta hand om alla sorters jeans på samma sätt. Det är nämligen skillnad på jeans och jeans- denimtyget kan vara olika tjock, ha olika färgning och tvättarna kan skifta. En del jeans tål inte tvätt. Mörkblå, otvättade jeans och jeans i så kallad raw denim, ska du helst inte tvätta alls eller tvätta så sällan som möjligt. Raw Denim blir nämligen snyggare om du använder dem och "går in" dem i minst 6 månader. Under den tiden veckas och slits tyget in och du får verkligt schyssta partier som ingen slipmaskin i världen kan kopiera. Du får dessutom ett par jeans som är helt anpassade till din kropp. 

FLÄCKAR

Enstaka fläckar kan tas bort med en våtservett. Man ska vara försiktig med att använda vatten eftersom det kan skapa ljusa fläckar på jeansen - då är kanske den redan existerande fläcken snyggare? Vill du ändå ha bort den är det säkrast att kontakta en kemtvätt.

TORRFÄLLNING

Denim är ett bomullsmaterial som skiljer sig från vanlig bomull så till vida att det innehåller indigofärg som kan avge färg. Nya jeans kan därför "torrfälla" och färga av sig på ljusa material. Fickor och knän, lår och bak är områden som slits extra mycket, och tyget blöder som mest i början då jeansen är som mörkast. Några grundläggande skötselråd är att följa tvättråden i plagget (max 30 grader) och att alltid tvätta jeansen ut och in. Tvätta jeansen separat första gången, så slipper du få indigofärg över alla dina andra kläder. För att jeansen inte ska slitas i ränder är det bra att tänka på att inte överdosera tvättmedlet, inte låta byxorna ligga fuktiga i maskinen och att inte packa tvättmaskinen för hårt. Vänd tillbaka jeansen till rätsidan innan du torkar dem, så bleks inte färgen i vecken. Samtidigt är det förstås en del av charmen med denim - att det slits och att det ger varje plagg en personlig prägel och karaktär.